Langerak de Jong

Foam, wc-rollen en minder verspilling op school

door Aernout Ariese, adviseur

Als ik op scholen kom voor advies over koffie, thee en alle andere toebehoren, vraag ik tegenwoordig hoe het

Aernout

  geregeld is met de hygiënische papierwaren. Vaak blijkt er een heel verhaal achter te zitten, en regelmatig kan Langerak de Jong uitkomst bieden.

Opvallendste voorbeeld is een basisschool die ik onlangs bezocht met problemen in de toiletten. De wc-rollen hingen in gewone beugels. Die wc-rollen lagen nogal eens op de grond. Of ze verdwenen in zijn geheel in het toilet: dat soort problemen. ‘Maar we hebben het opgelost’, zo luidde het antwoord. ‘We bewaren het toiletpapier tegenwoordig in de klaslokalen. De docent geeft iedere leerling een meter papier mee.’ Creatief, maar geen oplossing.

Samen met een expert van Tork heb ik deze school bezocht en voorgesteld om een dispenser op te hangen. Die dispenser, gratis in bruikleen gegeven, bleek het begin van de oplossing.

Een vel per keer
Vanaf dat moment kwam er per keer een vel toiletpapier uit, per keer dat je trok. Zo wordt voorkomen dat de rol afrolt op de grond of dat de rol eruit wordt gehaald. Even de voordelen op een rijtje: gemiddeld zorgt dit voor zo’n 30 á 40 procent minder verbruik van toiletpapier, er hangen aantrekkelijke gratis dispensers van Tork en rommel en overlast is verleden tijd. Last but not least: toiletpapier dat niet vrijhangt is hygiënischer. Een uitkomst, die niets extra’s hoeft te kosten, vanwege de besparingen.

Dit verhaal staat niet op zich. Wij letten er scherper op, omdat zo overlast kan worden voorkomen bij onze klanten, terwijl dankzij het advies er ook geen extra kosten aan zitten. Met name als er papier van een andere fabrikant in Tork-dispensers wordt gedaan. Dat scheelt misschien in eerste instantie bij de aanschaf, maar het verbruik ligt veel hoger, omdat dit papier er gemakkelijk in bundeltjes uitvalt. Dat papier eindigt vaak op de vloer. Geen net gezicht en niet erg milieubewust.

Foam
Dat geldt voor het hygiënisch papier, maar overigens ook voor de zeepdispensers. Soms horen wij klachten over de dispensers. In het merendeel van de gevallen komt dat door zeep van een ander merk te gebruiken dan de zeep die erin hoort. Die loopt regelmatig door. Opnieuw niet een erg fraai gezicht, en onnodig.

De oplossing komt steeds vaker van zeepfoam. De zeepfoam, mits gebruikt in de juiste dispenser, rekent af met zeepverspilling. Niet alleen omdat de foam in dispenser blijft, als deze niet wordt gebruikt. Maar ook omdat één keer indrukken van de dispenser genoeg is om de handen schoon te krijgen. En ongemerkt drukt u toch vaak een paar keer op de knop.

Met foam is de handpalm direct helemaal gevuld met zeep. Gevolg: geen behoefte meer aan extra drukken en minder verspilling. Dat ziet u terug op de rekening en wij zien vooral mooie en hygiënische toiletten.

Wordt het tijd om ook het toilet bij uw organisatie aan te pakken?
Bel 079 362 05 15 of mail Aernout op a.ariese@ldj.nl