Langerak de Jong

Wat doet u met uw koffiebeker? Weggooien of afwassen?

 

Waar drinkt u de koffie uit op het werk? En is dat een milieubewuste manier van koffiebekers gebruiken op het werk? Of kan het beter? Ook bij Langerak de Jong denken we daar over na.

Dat doen we omdat wij zowel koffiebekers als mokken in het assortiment hebben. En omdat klanten de vraag ook stellen. Maar misschien nog wel belangrijker, omdat wij dit ons ook afvragen. Duurzaam Ondernemen is een constante zoektocht naar beter, en daar horen dit soort vragen bij.

Materiaal en meer
Wat ons opvalt: het gaat zeker niet alleen om materiaal. Gedrag blijkt net zo belangrijk. Soms zelf doorslaggevend. Net als bij de keuze voor een nieuwe koffiemachine, het gaat erom welke het beste bij u past.

De theorie
Dat komt goed naar voren in het onderzoek dat Wageningen University heeft gedaan over deze vergelijking in 2013. Dan blijkt dat wegwerpbekertjes die zorgvuldig wordt gerecycled iets minder mileubelastend zijn dan afwasbare mokken. Eerdere onderzoeken, gedaan door CE Delft in 2008, wijzen ook in die richting. Er zit alleen wel een grote 'maar' aan dit verhaal.

Wat alle onderzoeken ook duidelijk maken: het verschil in milieuwinst is klein, en gedrag is dan doorslaggevend. Want als u iedere wegwerpbeker na een keer weggooit, is het voordeel weg. Dan kunt u beter een mok pakken en deze afwassen. Beautiful Cups bij Langerak de Jong

Een grote 'maar'
Eerlijk is eerlijk. Ook hier zit een voorbehoud. De mok is dan beter, maar alleen als u de mok ook vaker gebruikt, snel met water afwast en niet altijd afwasmiddel en handdoekjes gebruikt. De milieuwinst zit dus hier opnieuw niet in de soort beker, maar in uw gedrag.

Dat geldt natuurlijk ook voor de wegwerpbeker die wordt gerecycled. Deze beker wint het van de mok. Vooral omdat er goed doordachte programma's bestaan voor recycling en hergebruik. Zo kan uw koffiebeker terugkomen als papieren handdoekje met het recyclingsprogramma Beautiful Cups van Langerak de Jong. En daar zijn wij zeker van.

Beautiful Cups biedt van alle genoemde oplossingen de grootste milieuwinst. Beautiful Cups plant namens u als klant namelijk ook nog eens nieuw regenwoud aan. Bovenop de recycling dus, en zonder dat u meer betaalt.

Eén bekersoort hebben we nog niet genoemd.

En biologisch afbreekbaar?
Hoe zit het met biologisch afbreekbare koffiebekers? Het is moeilijker om daar uitspraken over te doen. De grondstof is namelijk aantoonbaar beter voor het milieu, omdat deze niet op basis van aardolie wordt gemaakt, maar bijvoorbeeld van PLA, ofwel polylactid acid. Gegarandeerd beter voor het milieu, maar alleen bij productie.

Van nadeel naar voordeel
Gooit u deze biologisch afbreekbare beker weg? Dan slaat het voordeel om in een nadeel. Dan wordt de beker namelijk niet gerecycled. Een recycleprogramma voor biologisch afbreekbare bekers kan tegenwoordig wel worden opgezet. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat veel afvalverwerkers nog niet zo ver zijn. Deze bekers eindigen dan in de verbrandingsoven. En dan wint de gerecyclde wegwerpbeker het met 'gewone' plastic coating ruim. recyclinglogo Langerak de Jong

Onze mening
De conclusie is dat u, anno 2019, het beste uit bent met de PE-wegwerpbeker, met daaraan gekoppeld een recyclingsprogramma. Maar dan op voorwaarde dat iedereen op het werk de bekers vaker gebruikt en deze wordt ingeleverd voor recycling.  

Wilt u op deze manier duurzaam ondernemen grondig aanpakken, bij u op het werk? Vraag het Langerak de Jong. Wij halen namelijk ook graag uw koffiedik op voor recycling. Ook uw koffiemachine recyclen wij na de levensduur. In de breedste zin van het woord hebben wij dan voor u nagedacht over een duurzame koffievoorziening, zonder dat u op kosten wordt gejaagd.

Wordt het tijd om dat bij u op het werk in de praktijk te brengen? Neem contact op met uw vertegenwoordiger of neem contact op via het formulier. Wij komen graag langs.