Langerak de Jong

Schoon en veilig de koffiemachine weer opgestart

 

Corona heeft veel veranderd, ook het werk. Sommige dingen zijn nu even niet meer ‘business as usual’, en dat geldt ook voor de koffieautomaat op het werk. Gewoon de machine weer aanzetten en aanvallen; dat kan niet. Hoe neemt u de koffiemachine weer in gebruik? Wij zetten de belangrijkste tips op een rijtje. Koffie drinken op het werk kan weer, maar doe het veilig, verantwoord en hygiënisch!

Eerst zelf reinigen
Was eerst je handen met desinfecterende zeep. Pak een set wegwerphandschoenen en gebruik bij iedere vulling of schoonmaakbeurt een nieuw setje.

Neem de canisters (inhoudscontainers) en gooi de inhoud weg. Waarschijnlijk zijn de bonen toch al oud en deze geven zeer wisselende kwaliteit koffie. Zonde, maar het is niet anders.

Leeg ook andere containers, zoals melkpoeder en cacao. Na stilstand gaan deze ingrediënten klonteren. Gebruik gewoon afwasmiddel, met ontvetter en het liefst met een neutrale geur. En heet water natuurlijk.

PS: voordat u de koffiemachine aanzet; controleer eerst of alle kranen weer openstaan, ook die van het waterfilter. De koffiemachine springt anders direct in storing. Zet de containers terug en zet de koffiemachine aan.

Nu de koffiemachine
Volg eerst de instructie voor het dagelijks reinigen van de koffiemachine. Vaak is dat het legen van deKoffiemachine weer opstarten na stilstand opvangbak en het reinigen van de buitenkant. Let goed op of de koffieautomaat aangeeft dat ook de binnenkant moet worden schoongemaakt. De leidingen spoelt de automaat zelf door.

Normaal gesproken was een alledaags schoonmaakdoekje voldoende. Reinig nu de machine met een geurloos desinfectiemiddel, bij voorkeur op basis van 70% alcohol. Vergeet de uiteinden van de uitlopen niet én sla vooral het beeldscherm of bedieningstoetsen niet over. Hier komen de meeste vingerafdrukken op en kunnen zo een risico vormen.

Voer nu de periodieke schoonmaakbeurt uit, zoals die wordt aangeboden door de automaat. Let op de instructies en bewaar afstand als er wordt doorgespoeld.

De finishing touch
Klaar? Neem eerst een kopje koffie, cappuccino en thee en gooi deze weg. Zo ben je ervan verzekerd dat ook het laatste restje schoonmaakmiddel uit de leidingen is verdwenen. Na een paar kopjes vult de boiler zich ook weer automatisch met vers water. Het water dat inmiddels

Klaar? Bijna. Want het halen van koffie gaat nu ook anders.  

Het nieuwe koffiedrinken
Normaal gesproken was de koffieautomaat op het werk de plek om samen te komen en de laatste nieuwtjes uit teAlleen koffie halen, helaas wisselen. Nieuwtjes uitwisselen kan, maar met zo weinig mogelijk mensen. Onderling zul je toch minimaal anderhalve meter afstand moet houden, dus de vraag is sowieso hoeveel mensen er tegelijkertijd mogen zijn op de plek waar de automaat staat.

Koffie halen voor anderen is collegiaal, maar is nu niet verstandig. Haal daarom alleen je koffie en raak zo min mogelijk aan. Een goede gewoonte is om eerste de handen te ontsmetten, voordat je de machine gebruikt. Sommige koffiemachines kunnen zelfs op afstand worden bediend. Handig en wel zo hygiënisch!

Gebruik verder bij voorkeur koffiebekers voor eenmalig gebruik, het liefst duurzame zoals een composteerbare koffiebeker, een recyclebare van ons eigen merk koffie Primo Bravo, of een van Beautiful Cups.  Zo blijft de machine voor iedereen hygiënisch en smaakt de koffie op het werk zoals u gewend bent.

Wij adviseren u graag verder over het hygienisch opstarten van de koffiemachine op het werk. Interesse? Klik op de button en wij nemen contact op met u. 

Vraag advies aan