Langerak de Jong

Een zorgvuldige omgang met voedsel, heel normaal bij Langerak de Jong

 

ISO22000 bij Langerak de Jong

Er kan weer een nieuw diploma aan de muur bij Langerak de Jong. Met ingang van 2021 heeft Bureau Veritas ons gecertificeerd volgens de internationale norm voor voedselveiligheid, de ISO 22000.

Daar is Langerak de Jong blij mee, maar we doen het niet voor de show. Het is een bevestiging van onze permanente aandacht voor uw benodigdheden op het werk, en dan hebben we het over alle voedingswaren.

Want hoewel we ook non-food artikelen verkopen, vormen koffie, thee en alle andere kantinebenodigdheden nog altijd onze ‘core-business.’ Deze artikelen vragen om een speciale behandeling, zodat u er op kunt rekenen dat de kwaliteit, hygiëne en versheid in orde is als u de bestelling ontvangt. 

Van HACCP naar ISO 22000
Dat gebeurde vroeger aan de hand van HACCP-normen, waarvoor wij al die jaren het gelijknamige certificaat in bezit hadden. De ISO 22000 certificering is voor een groot deel hetzelfde als de oude HACCP. De beoordeling op locatie bij Langerak de Jong, die eind 2020 is opgestart, geeft u als klant de zekerheid dat de voorschriften in het Warenwetbesluit Hygiëne van Levensmiddelen ook worden uitgevoerd.

Je kunt als organisatie op de hoogte zijn van alle regels, maar het gaat erom dat het ook gebeurt op de werkvloer. Bent u klant bij Langerak de Jong? Dan kunt u ervan op aan dat ook uw voedingswaren die behandeling hebben gekregen.

De maatregelen treft u bij ons vooral aan in het magazijn. Opgeslagen artikelen worden daar bewaard op een schone plek, met een minimum aan factoren van buitenaf die de kwaliteit kunnen verlagen. Denk daarbij aan vocht, maar ook aan direct zonlicht of te hoge temperstuurschommelingen.

Is het noodzakelijk, dan slaan we uw voedingswaren op in de koelcel of vriescel. Om de risico’s tot een minimum te beperken, worden binnengekomen versartikelen dezelfde dag bij u bezorgd, op de dag dat ze bij ons binnenkomen. Dat smaakt meteen ook beter!

Geen kans voor vuil
Liggen voedingsmiddelen langer dan een dag in ons magazijn, dan is risico op indringing door vuil tot het minimum teruggebracht. Bijvoorbeeld doordat de vloeren, stellingen en wanden ondoordringbaar, glad en gemakkelijk te reinigen zijn. Ook bij het vervoer gelden die regels.

Dankzij ons eigen wagenpark en chauffeurs zijn alle maatregelen gemakkelijker te handhaven. Onze vrachtwagen en bestelauto’s worden alleen door ons gebruikt, en alleen voor het vervoer van onze producten. 

Administratie op orde
U kent ze wel, oproepjes in de kranten of waarschuwingen bij bestelsites over een terugroepacties. Vervelend als het gebeurt bij een artikel dat u heeft besteld. In die zeldzame gevallen, weten wij in ieder geval welke klanten dit artikel hebben gekocht. Zo kan de fabrikant met onze informatie een effectieve terugroepactie ondernemen.

Als het even kan, voordat de kans bestaat dat het voedsel wordt gebruikt. Ook de bijbehorende administratie is daarom onderdeel van de certificering.

Alles bij elkaar is Langerak de Jong zo voor leveranciers, maar vooral voor klanten een zekerheidje als het gaat om voedselveiligheid. Dat was al zo, volgens de regels van het HACCP-protocol, en dat blijft zo onder de nieuwe naam ISO 22000!