Langerak de Jong

Statiegeld op kleine PET-flessen vanaf 1 juli 2021

 

Op 1 juli 2021 wordt er statiegeld op kleine plastic flesjes voor frisdranken en waters in Nederland ingevoerd. De voorbereidingen om te voldoen aan deze nieuwe wetgeving zijn in volle gang en vinden plaats via een speciaal daarvoor opgerichte organisatie: Statiegeld Nederland.

Vanaf 1 juli 2021 kunt u ook uw kleine PET-flesjes teruggeven aan ons. Zo zorgen we er met z’n allen voor dat er minder zwerfvuil in het milieu terechtkomt. Hoe gaat het werken? Wij leggen het graag uit! 

Statiegeld kleine flesjes

Grote flessen hadden al statiegeld en het inzamelen deden we al voor u in bigbags, smallbags of in kratten. De kleine flesjes komen daar dus bij. Deze herkent u na 1 juli 2021 aan het statiegeldlogo. De regeling gaat niet op voor petflessen van sap en zuivel. 

Waar kunt u de flesjes inleveren? 
U kunt uw flesjes gewoon bij ons inleveren. U geeft het mee met onze chauffeur die bij u de artikelen komt leveren. Maar niet alleen bij ons kunt u de flesjes kwijt. Het nieuwe statiegeldsysteem wordt een open systeem. Dat betekent dat een flesje dat bij ons is gekocht, bij ons kan worden ingeleverd. Maar het hoeft niet. U kunt dit inleveren bij iedere winkel die verplicht is de flesjes in te nemen. Er komen dus veel meer inleverpunten bij. Voorbeelden zijn: de grotere supermarkten, bemande tankstations, stations winkels en grotere cateraars. Daarnaast kunnen andere verkooppunten de lege flesjes ook vrijwillig innemen. 

StatiegeldBent u inkoper of beheerder van de voorraad? Dan is het extra opletten. Producenten wijzigen namelijk ook hun EAN-nummers van alle flesjes die voorheen niet, maar nu wel, statiegeld hadden.

Waarom wordt dit ingesteld?
De afgelopen jaren heeft de Rijksoverheid een regeling getroffen met de frisdrankindustrie voor het terugdringen van plastic flesjes als zwerfafval. Het is helaas niet gelukt om de afname te realiseren. Er moet dus een tandje bij en een beproefde methode is het statiegeldsysteem. Dit gaat naar verwachting ervoor zorgen dat meer dan 900 miljoen kleine flesjes extra worden ingezet, bovenop de al 600 miljoen flessen. Langerak de Jong helpt graag mee met het schoonhouden van onze leefomgeving. Wij brengen alle klanten daarom binnenkort op de hoogte hoe u meedoet met het nieuwe systeem zonder al te veel aanpassingen!