Langerak de Jong

Schoon en veilig de koffiemachine weer opgestart

Corona heeft veel veranderd, ook het werk. Sommige dingen zijn nu even niet meer ‘business as usual’ en dat geldt ook voor de koffieautomaat op het werk. Gewoon de machine weer aanzetten en aanvallen; dat kan niet. Hoe neemt u de koffiemachine weer in gebruik? Wij zetten de belangrijkste tips op een rijtje. Koffiedrinken op het werk kan weer, maar doe het veilig, verantwoord en hygiënisch!

Eerst zelf reinigen
Was eerst uw handen met desinfecterende zeep. Pak een set wegwerphandschoenen en gebruik bij iedere vulling of schoonmaakbeurt een nieuw setje.

Neem de canisters (inhoudscontainers) en gooi de inhoud weg. Waarschijnlijk zijn de bonen toch al oud en deze geven zeer wisselende kwaliteit koffie. Dat is zonde natuurlijk! Leeg ook andere containers, zoals melkpoeder en cacao. Na stilstand gaan deze ingrediënten klonteren. Gebruik gewoon afwasmiddel met ontvetter en het liefst met een neutrale geur. En vergeet niet het hete water.

Voordat u de koffiemachine aanzet; controleer eerst of alle kranen weer openstaan, ook die van het waterfilter. De koffiemachine springt anders direct in storing. Zet de containers terug en zet de koffiemachine aan.

Nu de koffiemachine
Volg eerst de instructie voor het dagelijks reinigen van de koffiemachine. Vaak is dat het legen van de opvangbak en het reinigen van de buitenkant. Let op of de koffieautomaat aangeeft dat ook de binnenkant moet worden schoongemaakt. De leidingen spoelt de automaat zelf door. 

Normaal gesproken was een alledaags schoonmaakdoekje voldoende. Reinig nu de machine met een geurloos desinfectiemiddel, bij voorkeur op basis van 70% alcohol. Vergeet de uiteinden van de uitlopen niet én sla vooral het beeldscherm of bedieningstoetsen niet over. Hier komen de meeste vingerafdrukken op en kunnen zo een risico vormen.

Voer nu de periodieke schoonmaakbeurt uit, zoals die wordt aangeboden door de automaat. Let op de instructies en bewaar afstand als er wordt doorgespoeld.

De finishing touch
Neem eerst een kopje koffie, cappuccino en thee en gooi deze weg. Zo bent u ervan verzekerd dat ook het laatste restje schoonmaakmiddel uit de leidingen is verdwenen. Na een paar kopjes vult de boiler zich ook weer automatisch met vers water.

Klaar? Bijna. Want het halen van koffie gaat nu ook anders.  

Het nieuwe koffiedrinken
Normaal gesproken was de koffieautomaat op het werk de plek om samen te komen en de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Nieuwtjes uitwisselen kan, maar met zo weinig mogelijk mensen. Onderling moet u minimaal anderhalve meter afstand houden, dus de vraag is dan hoeveel mensen er tegelijkertijd bij de automaat mogen staan.

Koffie halen voor anderen is collegiaal, maar is nu niet verstandig. Haal daarom alleen uw koffie en raak zo min mogelijk aan. Een goede gewoonte is om eerste de handen te ontsmetten, voordat u de machine gebruikt.  Sommige koffiemachines kunnen zelfs op afstand worden bediend, bijvoorbeeld met de WMF MyCoffee app voor iOS (iPhone) en Android. Handig en wel zo hygiënisch!

Gebruik verder bij voorkeur koffiebekers voor eenmalig gebruik, het liefst duurzame zoals een composteerbare koffiebeker, een recyclebare van ons eigen merk koffie Primo Bravo, of een van Beautiful Cups.  Zo blijft de machine voor iedereen hygiënisch en smaakt de koffie op het werk zoals u gewend bent.