Langerak de Jong

Wat is het verschil tussen THT en TGT?

We doen het allemaal, eten weggooien omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is. Vaak is dit zonde, want de meeste producten kun je langer dan de THT-datum gebruiken. Hoe het precies zit met de THT- en de TGT-datum, leggen we hier voor je uit.THT - TGT

THT

THT staat voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’. De THT term wordt gebruikt bij producten die langzaam veranderen van uiterlijk zodra ze bederven. De smaak, kleur en andere uiterlijke kenmerken geven aan of dit product nog goed is of niet.

De producent van het product garandeert de kwaliteit van het product tót de genoemde datum. Dit betekent niet dat het product na de THT-datum bedorven is. Je kunt deze vaak zonder problemen consumeren. Producten waarvan de THT-datum verstreken is, mogen volgens de wet worden verkocht. Als de THT-datum verstreken is, kun je het product bekijken, ruiken en proeven om er zeker van te zijn dat je het nog kan gebruiken.

TGT

TGT staat voor ‘Te Gebruiken Tot’. De TGT term wordt vooral gebruikt bij producten die snel kunnen bederven, denk aan vlees, versproducten en gebak. Na de TGT-datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën gaan groeien. Het is echter zo dat je deze producten wel na de TGT-datum kunt gebruiken, als je de producten invriest. Hierbij wordt geadviseerd om deze maximaal 2 maanden in te vriezen.

Producten zonder datum

Er zijn ook producten waarbij er volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Denk aan keukenzout, azijn, alcoholische dranken met 10% of meer, suiker en meer. Ook bij deze producten kun je d.m.v. kijken, ruiken en proeven bepalen of ze nog goed zijn.

Kortom, producten met een THT-datum mogen vaak nog na de genoemde datum geconsumeerd worden. En producten met een TGT-datum mogen na de genoemde datum niet geconsumeerd worden. Met uitzondering van producten die de vriezer in gaan. En bij alle producten geldt, bewaar ze goed.

Heb je verder nog vragen hierover? Neem gerust contact met ons op.