woensdag 17 augustus 2022

Melkvervangers; alternatieven voor (koe)melk in de koffie

Vegan, allergisch of het gewoon niet lusten. Dit kan een reden zijn waarom iemand geen (koe)melk in zijn koffie zou willen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende alternatieven, zowel van dierlijke- en van niet-dierlijke oorsprong. De keuze maken voor welk alternatief je gaat, is best lastig. Daarom helpen wij jou, door diverse alternatieven aan te bieden.

Sojamelk

Sojamelk is een van de bekendste alternatieven voor koemelk. Het is een plantaardige melk die het meeste op koemelk lijkt qua samenstelling. Het wordt gemaakt door gedroogde sojabonen in water te dopen en deze hierna te vermalen. Met sojamelk kun je lekkere cappuccino’s en latte’s maken. Deze melksoort bevat beschermende stoffen tegen kanker, hart- en vaatziekten, botontkalking en een hoog cholesterolgehalte. Het is een goede bron van eiwitten en calcium. Goed om te weten is dat sojamelk ook geschikt is voor mensen met een lactose-intolerantie. Let wel op, want gezoete sojamelk of sojamelk met een smaakje bevat meer suikers dan ongezoete sojamelk.

Alles op een rijtje:

  • Lijkt op koeienmelk
  • Bevat minder suikers, vetten en calorieën dan koemelk
  • Bevat geen lactose

Havermelk

Havermelk is vergelijkbaar met magere koemelk. Deze melk bevat meer vezels dan andere melksoorten, wat goed is voor de spijsvertering en het cholesterolgehalte. De smaak van havermelk wordt vaak omschreven als romig en lichtzoet. In vergelijking tot andere koemelkvervangers, heeft deze soort geen overheersende smaak. Ook havermelk maakt een prachtige schuimlaag voor cappuccino’s en latte’s.

 

Alles op een rijtje:

  • Lijkt op magere koemelk
  • Lichtzoet en romig
  • Goed voor de spijsvertering en cholesterolgehalte

Kokosmelk

Kokosmelk; je moet het wel lusten. Het is een goed alternatief voor koemelk omdat de melk dik, rijk en romig is. Kokosmelk is het vruchtvlees van kokos dat in water geweekt wordt. Hierna wordt dit goed gefilterd door het mengsel door een zeef te halen. In vergelijking tot andere alternatieven, bevat kokosmelk helaas veel calorieën en vetten. Daarom is het wel van belang om dit met mate te drinken. Kokosmelk schift niet wanneer je het verwarmt, waardoor het geschikt is voor elk koffiedrankje.

 

Alles op een rijtje:

  • Dik, rijk en romig van smaak
  • Veel calorieën en vetten
  • Kan in elk koffiedrankje

 

Er zijn nog andere producten die je kunt gebruiken, zoals amandelmelk of cashewnotenmelk. Deze worden niet veel aangeboden omdat je deze zelf kunt maken. Ben je toch van de 'gewone' koffiemelk? Dan wil je vast wel weten wat nou het verschil is tussen topping, koffiecreamer en koffiemelk, dat lees je hier. 

Heb je interesse in een van de alternatieven? Dan kun je contact met ons opnemen en dan kijken we graag met je mee.